Matsutake Mushroom - Pendekatan Baru Untuk Merawat Karsinoma

Matsutake Mushroom - Pendekatan Baru Untuk Merawat Karsinoma

Cendawan Matsutake adalah menarik perhatian ramai ahli-ahli sains di seluruh dunia. Pelbagai kajian telah menubuhkan fakta bahawa cendawan Matsutake adalah amat berkesan dalam merawat pelbagai jenis kanser. Ujian dijalankan ke atas haiwan telah mendedahkan bahawa Cendawan Matsutake berkesan terhadap kanser pepejal ditanam; kanser yang disebabkan oleh bahan kimia, dan juga menunjukkan beberapa ciri-ciri lain yang berfaedah. Ini termasuk perencatan hepatopathy disebabkan, tahap lipid serum dikurangkan, mengaktifkan Helper T-limfosit, meningkatkan imuniti dan menggalakkan enterokinesia dalam karsinoma hepatik.

Penyelidik di Universiti Mie sekolah perubatan, fakulti pertanian dan Iwade Fungology Institut Universiti Kobe sel karsinoma dipindahkan bernama Sarcoma 180 ke 6 minggu tikus tua. Penyelesaian dicampur dengan ekstrak cendawan Matsutake telah diberikan kepada tikus. Saiz dan perkembangan kanser tersebut dipantau secara berkala. Proses ini telah dibandingkan dengan cendawan lain. Selepas 60 hari keputusan mengejutkan semua pihak termasuk skeptis. Matsutake Mushroom menunjukkan aktiviti anti-kanser dan terdapat 87.5% kehilangan carcinoma.

Matsutake mengandungi mujarab anti-karsinogen terutama polisakarida seperti kompleks b- (1-6) Ad-glycan dan protein. Ia juga mengandungi pelbagai jenis glycans yang menjadi agen carcinostatic berkuasa. Mayat buah-buahan mengandungi Polisakarida AB-P dan polisakarida AB-FP yang juga ejen carcinostatic berkuasa.

Persekitaran di sekeliling kita adalah sangat tercemar dan sisa dan pelepasan dari kawasan industri mengandungi banyak karsinogen seperti benzena. 80% daripada kanser adalah disebabkan oleh karsinogen ini. Bahan-bahan seperti bD-glycan, xyloglycan), uronyde, glycan peptida dan unsur-unsur asid nukleik dijumpai di dalam cendawan Matsutake memberikan sifat caricinostatic itu.

Cendawan Matsutake berhenti metastasis karsinoma sel dengan mengukuhkan sistem imun. Pada dasarnya sistem imun terdiri daripada limfosit (T dan B-limfosit), antibodi, macrophage dan leukosit. Mereka berhenti pembiakan sel-sel kanser lebih serupa dengan ubat-ubatan kemoterapi. Lebih daripada enam jenis steroid telah ditemui di Matsutake cendawan yang menghalang kanser percambahan. Oleh kerana sel-sel kanser mengambil bertahun-tahun untuk berkembang dan menyebabkan karsinoma oleh itu penggunaan cendawan biasa Matsutake dapat mengurangkan sebahagian besar risiko mendapat kanser.

Manusia telah berjuang untuk mencari ubat untuk kanser dan ia tidak berjaya sepenuhnya. Jika seseorang mempunyai langkah-langkah jangkitan bakteria boleh diambil termasuk antibiotik yang boleh diubah suai untuk menarik hanya patogen. Malangnya sel-sel kanser terbentuk dari sel-sel yang sedia ada dalam badan dan oleh itu terdapat sedikit perbezaan di antara sel-sel kanser dan sel-sel normal. Oleh itu ubat yang diberikan untuk membunuh sel-sel kanser juga memusnahkan sel-sel normal. Dalam erti kata lain tiada ubat telah dijumpai yang khusus sasaran sel-sel kanser. Kesan-kesan sampingan adalah perkara biasa dan pada masa ubat yang diberikan untuk membunuh karsinoma sendiri adalah karsinogenik dan menyebabkan kanser menengah. Oleh itu usaha untuk penawar semula jadi untuk kanser dan Matsutake adalah cendawan yang mempunyai potensi untuk digunakan sebagai ejen carcinostatic.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar